maanantaina, helmikuuta 13, 2006

Bolognalainen lihakastike mustilla torvisienillä ja spagettia



Tämä on se maineikas bolognese. Tätä väärinymmärrettyä ja vääristeltyä kastiketta voi myös yrittää tehdä sen alkuperää kunnioittaen.

Lihakastike bolognalaisittain tehdään ruskistamalla ensin hienonnettua sipulia, valkosipulia, selleriä, porkkanaa ja pekonia oliiviöljyssä. Lisätään sekä ruskistetaan vähärasvainen naudan jauheliha. Kastikkeeseen kaadetaan punaviiniä ja keitellään se lähes kokonaan pois. Sitten lisätään hiukan vehnäjauhoja ja annetaan niiden kypsyä. Vasta tässä vaiheessa lisätään tomaatit tai tomaattimurskaa sekä hieman kuivattuja tatteja, ja keitetään noin 40 minuuttia, välillä vettä lisäillen jos kastike meinaa kokonaan kuivua. Maustetaan meiramilla, muskottipähkinällä, persiljalla, suolalla ja pippurilla.

Tulos ei ole vetinen eikä kovin tomaattinen, niin kuin usein Suomessa tarjottu tahtoo olla, vaan paksuhko lihakastike, joka saa syvän makunsa myös pekonista, selleristä, porkkanasta, viinistä ja sienistä.

Itse häpäisin tänään bolognalaisen perinteen käyttämällä kuivattujen tattien sijasta kuivattuja mustia torvisieniä, ja laittamalla niitä reilummin. Täytyy sanoa että kannatti. Mustien torvisienien aromi toimi hyvin vahvassa liha- ja tomaattiympäristössä. Ja tietenkin juuri raastettua parmesaania päälle.

Mukailemani kastikkeen resepti on Maarit Enkovaara-Astraldin loistavasta Pastatieto-kirjasta ja uskon sen todellakin olevan lähellä alkuperäistä bolognalaista. Suomalaisella keittokirjailijalla on 30:n vuoden kokemus Italiasta ja sen ruoasta. Kirjassa on kerrottu perusteellisesti kaikki alusta lähtien: oliiviöljyistä, kotitekoisen pastan valmistamisesta, juustoista, riisistä, pastamalleista Italian eri alueilla, unohtamatta tietenkään 200:a ruokaohjetta.

Täytyy tässä myös kehua ja mainita myös toinen hänen keittokirjaansa - "Italian viettelykset", jossa on pastan ohella myös paljon muuta italialaisesta ruoasta.

1 Comments:

At 4:09 ap., Blogger Anna said...

Pastatieto on loistava kirja - mulla tosin nykyään varastossa Helsingissä, mutta odotan jälleennäkemistä.

Pistäs seuraavaksi nimesi mukaisesti vireille kunnon mustekalasalaatti, yksi ehdottomista lempiruoistani! Sulla on herkullisia kuvia, tervetuloa sekaan, Suomessa ei ruokablogeja vielä liikaa ole!

 

Lähetä kommentti

<< Home