tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Bobotie


Sk Gourmet 03/05:
Bobotie
(mausteinen lampaanjauhelihapaistos)
(alkuruokana 10:lle)

2 hienonnettua sipulia
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 hienonnettu tuore chili
2-3rkl öljyä
1 rkl curryä
1kg lampaanjauhelihaa
2-3 viipaletta maidossa liotettua vaaleaa leipää
suolaa, pippuria
1 1/4 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunanmehua
1 tl fariinisokeria
2rkl hedelmächutneytä
12 kuorittua mantelia
3 munaa
1 1/4 dl maitoa
5 laakerinlehteä

Kuullota sipulit, valkosipuli ja chili kevyesti pannulla ja lisää curry. Kuullota hetki. Lisää jauheliha ja paista liha melkein kypsäksi. Sekoita kuivaksi puristettu leipä joukkoon.

Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää etikka, sitruunanmehu, sokeri ja chutney. Nostele seos yhteen isoon vuokaan tai annosvuokiin. Painele pintaan mantelit.

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita maidon joukkoon. Kaada munamaito vuokiin. Asettele laakerinlehdet päälle. Paista 165-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin tai marjahillokkeen kanssa.

Eteläafrikkalaiseen ruokaan minulla ei ole sen kummempaa henkilökohtaista kosketusta. SK-gourmetissa oli taannoin bobotie-ohje jota päätimme kokeilla. Tulos oli erittäin ruokaisa ja mielenkiintoinen. Lihaisa laatikkoruoka maistui makealta, kirpeältä, hedelmäiseltä ja lampaanlihalta samaan aikaan. Jopa ohjeessa käytetty fariinisokeri antoi oman selvän ja tunnistettavan säväyksensä ruokaan, vaikka ensin epäilinkin onko syytä käyttää juuri sitä. Tämä on raskasta ja täyttävää ruokaa, joten tarjoa sopivankokoisia annoksia ja raikasta salaattia

Pääsiäisen vietimme Berliinissä jossa tuli juo- ja syöpöteltyä monenlaisissa paikoissa. Raportteja ja kuvia luvassa!