sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Cava-risotto ja tryffeleitä, vaniljalla ja balsamietikalla kiillotetut naudan sisäfileepihvit



Launtaina kokkailtiin isolla kädellä. Eturuoaksi teimme Cava-risoton. Keitimme ensin sieniliemen. Pienin paketillisen tummia herkkusieniä, kokonaisen purjon ja pari keltasipulia. Freesailin sipuleja ja sieniä, ja kaadoin päälle pari litraa vettä. Keitimme lientä kokoon tunnin.

Liemen valmistuttua panin kattilaan ison köntin voita sulamaan ja paistelin siinä hetkisen arborio-riisiä. Lisäilin keittämäämme sienilientä risottoon pari desiä kerrallaan ja aina kun mössö kuivahti, kaadoin lisää lientä. Näin keittelin risottoa noin 14 minuuttia. Viimeisenä liemiannoksena lisäsinkin pari desiä cavaa, Segura Viudasta, joka on muuten erittäin hyvää ja laatuunsa nähden kohtuuhintaistakin. Viimeistelyyn vielä hieman kermaa ja voita. Maustoimme risoton valkopippurilla sekä suolalla. Annosten päälle viipaloitua tryffeliä ja pieni timjaminoksa.

Tuli muuten aika hyvää. Itse keitetystä sieniliemestä sekä cavasta tuli ällistyttävän hienostunut maku. Normaalisti laitan risottoihin roimasti parmesaania, mutta tässä vahva ja suolainen parmesaani olisi ehkä ottanut ylivallan cavan, sienten ja tryffelien hienostuneista mauista. Risoton kanssa nautimme samaa Segura Viudasta.



Pääruoaksi teimme vaniljalla ja balsamietikalla kiillotetut naudan sisäfileepihvit. Ohje on italialaisen viinietikkavalmistaja Fattorie Giacobazzin ohjevihkosesta ja lainaan sitä tähän suoraan:

4 naudan sisäfileetä a 200g
2 murskattua valkosipulinkynttä
vastajauhettua mustapippuria
2rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2dl italialaista punaviiniä
1dl häränlientä (Erasco tai vasikkafondi)
1 halkaistu vaniljatanko
2 rkl balsamietikkaa
suolaa
1 rkl voita
200g salaatinversoja

Hiero fileepalat valkosipulilla ja mausta pippurilla. Kuumenna öljy paistinpannussa, ruskista liha molemmin puolin ja laita 150-asteiseen uuniin odottamaan kiillottamista.

Kaada pannuun viini ja liemi. Lisää halkaistu vaniljatanko ja siitä veitsen kärjellä kaavitut mustat siemenet. Anna liemen kiehua hiljalleen, kunnes neste on tiivistynyt ja liemessä on vopimakas vaniljan maku. Lisää joukkoon balsamico ja voinokare. Tarkista maku suolalla ja pippurilla. Ota uunista fileepihvit ja kääntele niitä voimakkaassa balsamico-vaniljaliemessä. Tarjoile fileepalat viipaloituna salaattiversojen ja kiiltävän kastikkeen kanssa.
Balsamico kiillottaa lihan kauniisti. Kastike on paksuuntunutta, kiiltävää ja tummaa. Punaviinin ja vaniljan maut pelaavat todella odottamattomalla tavalla yhteen ja tekevät tästä ruoasta erittäin juhlallisen.

Aina kun mahdollista, ostamme luomulihaa. Luomutuotteet maistuvat yleensä paremmilta ja niistä tulee hyvä mieli. Tietää että eläintä on kohdeltu hyvin, se ei ole massatuotettu ja että se on syönyt luonnollisempaa ruokaa. Nytkin liha oli luomua. Sillä on toki hintansa: 600g tätä lihaa maksoi 27€. Yleensä emme syö lihaa viikolla ollenkaan, joten moinen törsäys sallittakoon viikonlopun kunniaksi.

Joimme italialaisen viinin sijasta Floridasta ostamaani Kalifornialaista pinot-noiria. Viini oli tosi lihaisaa, marjaisaa ja olin myös erottavinani vaniljan makua, vaikka suuni saattoikin tehdä tepposet kun kastikkeessakin oli vaniljaa. Jälkkäriksi söimme tummaa italialaista suklaata ja joimme kroatialaista kirsikkalikööriä.

Tässä vaiheessa pääkin alkoi olla jo hieman pyörällä ylenpalttisista mauista ja juomista!

sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Grillattu entrecote, bataattia sekä chimichurria



Vaihteeksi kasvis- ja kalaruokien väliin on mukava saada kunnon lihaa. SK Gourmet-lehti ja Anna Doughboy-blogista saivat meidät innostumaan kokkaamaan argentiinalaishenkisen illallisen. Teimme chimichurrin etukäteen Annan (www.taikinapoika.com) ohjeen mukaan. Keitimme pari minuuttia bataattiviipaleita hieman suolatussa vedessä. Grillasin sitten grillipannulla sekä keitetyt bataattiviipaleet että suolatut, pippuroidut ja chilitetyt entrecotet.

Illan kokkailut onnistuivat mainiosti. Bataatin mieto maku ja makeus toimivat hyvin suolaisen pihvin kanssa, vaikka minulla ei tosin ole aavistustakaan syödäänkö Argentiinassa grillattua bataattia. Chimichurri oli niin hyvää että holvasimme koko valmistamamme satsin yhdellä kertaa pihveillemme. Seuraavalla kerralla teemme kerralla enemmän.

maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Mustekalan Helsinki osa 2. - Kuurna



Kävimme viikonlopulla testaamassa paljon hehkutetun Kuurnan Kruunuhaassa. Paikka on kahden nuorehkon miehen perustama pikkuriikkinen ravintola. Puitteet eivät ole kummoiset, mutta kuuleman mukaan ruoka on.

Yritin varata pöytää seitsemäksi, mutta se ei onnistunut koska illassa tehdään kaksi kattausta: kuudelta ja kahdeksalta. Saapuessamme tasan kahdeksalta ravintola oli täynnä lähtöään tekeviä vieraita. Ravintola on erittäin ahdas ja niinpä lähtöään tekevät ja tulossa olevat vieraat eivät ole mahtua tiloihin ollenkaan.

Muutaman minuutin härdellin jälkeen kaikki istuvat kuitenkin rauhallisesti paikoillaan ja kynttilät palavat siivotuilla pöydillä. Ravintolan lista on erittäin yksinkertainen: 3 alkuruokaa ja 3 pääruokaa. Kasviksia, kalaa ja lihaa sekä vielä 3 jälkiruokaa. Lista vaihtuu viikoittain.

Alkuruoaksi valitsemassamme annoksessa oli vaaleita pienehköjä papuja, vihreitä pitkiä papuja, uppomuna ja asmonte-juustoa. Annos kuulostaa vaatimattomalta, mutta oli erittäin hienostuneen makuinen ja kaunis. Vaaleiden papujen lievä jauhoisuus, vihreiden papujen kirpeys, asmonte-juuston suolaisuus ja uppomunan pehmeys toimivat kivasti yhteen. Makuelämys muistutti jonkin verran hyvää Nizzan-salaattia hienostuneemmassa muodossa.

Suuressa yhteisymmärryksessä tilasimme pääruoiksimme lampaanselkää ja yrttimakaronilaatikkoa. Lampaanselkää oli maustettu ainakin aurinkokuivatuilla tomaateilla, yrteillä ja valkosipulilla. Se oli suussasulavaa ja paistettu juuri sopivasti niin että liha oli pinnalta kypsää mutta syvemmältä punaista. Yrttimakaronilaatikko oli erityisen maukasta siinä maistui ehkäpä parmesaanijuusto ja yrtit, ainakin minttu. Joimme espanjalaista tempranilloa: Emilio Moron punaviiniä joka toimi erinomaisesti lampaan ja yrttien vahvojen makujen kanssa.

Kokonaisuutena suosittelen ravintolaa nimenomaan ruoan ja hintatason takia. Palvelussa sensijaan tökki. Saapumisemme ravintolaan oli yksi hässäkkä ja viinilista vietiin nenämme edestä sitä tutkiessamme. Kahden ruokalajin menu maksaa 24€ ja kolmen 29€, mikä on melekein ilimasta niinkuin Oulussa sanottaisiin. Näin hyvien ruokien juomiksi valitsee mielellään hyviä viinejä, mikä tietenkin nostaa vastaavasti aterian kokonaishintaa.

Kuurna
Meritullinkatu 6, Helsinki
00170 Helsinki
puh. 09 670 849
www.kuurna.fi

lauantaina, maaliskuuta 11, 2006

Ravintola Sävargårdenin lohi-lasagne



Tämän viikon vietin työmatkalla Floridassa, enkä ole ehtinyt siis kokkailemaan tai bloggailemaan. Olen pahoillani rakkaat lukijat! Ruokaelämyksiäkään Floridan matkaltani ei juuri matkan luonteesta johtuen kertynyt, mutta jotakin kuitenkin. Opin että yhdysvaltalaiset viinit ovat paljon muutakin kuin kalifornialaiset. Sain maistaa aivan erinomaisia viinejä Oregonista ja Washingtonista. Näitä ei juuri Alkossa näy.

Floridasta huolimatta muistelen edelleen parin viikon takaista Ruotsin matkaani. Ostin sieltä Wästerbotten-juustoa, ja matkasta edelleen inspiroituneena surffasin ravintola Sävargårdenin sivuille, jossa vierailin silloin. Sivuilta löytyi erinomainen Wästerbottensost-lohilasagne ohje. Wästerbottensost on miedohkoa mutta siinä suolainen ja maukas aromi joka muistuttaa parmesaania. Jos minulla ei olisi Wästerbottensostia korvaisinkin sen edam ja parmesan juustojen sekoituksella. Tsekatkaa lasagnen ruotsinkielinen ohje osoitteesta http://www.savargarden.nu/lax.html

Tässä pikainen suomennos-referaatti:

Paista tuoretta huuhdeltua pinaattia pienityn purjon kanssa ja jäähdytä paistos. Keitä sitten kastike, ja suurusta paksuhkoksi. (Kalalientä, kuivaa valkoviiniä, kermaa, suolaa, pippuria, maissijauhoa suurusteeksi)

Kokoa lasagne. Ensin kastiketta, sitten lasagnelevyjä, lohisiivuja, pinaattipaistosta, tuoretta tilliä, Wästerbottenjuustoa, ja taas kastiketta. Toista kolme, neljä kertaa. Lopeta kastikkeeseen ja juustoon. Paista uunin keskiosassa 165:ssä asteessa 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä hieman ja tarjoa salaatin kanssa.