maanantaina, huhtikuuta 03, 2006

Karjalanpiirakoita, ihan itse!Vaikka minulta löytyykin karjalaisia sukujuuria ja vaikka nykyisessä työssänikin askartelen karjalaisen kansankulttuurin parissa, en ollut vielä kertaakaan leiponut karjalanpiirakoita ihan itse. Ihan itse tarkoittaa tässä tapauksessa ilman äitini tai mummoni seuraa.

Täytyy näin heti alkuun todeta, että piirakoiden leipominen oli odotettua helpompaa. Ohje, jota käytin tällä kertaa löytyi Martoilta. Piirakkapulikan ostin Harjavallasta markkinoilta, se maksoi kokonaista kolme euroa!

Ensin valmistin riisipuuron ja laitoin sen jäähtymään. Puuron voi keittää paketin kyljessä olevan ohjeen mukaan, siihen en ainakaan minä tiedä mitään erityisiä niksejä. Sen olen kuitenkin huomannut, että jos käyttää kuten minä Hyla-maitoa kannattaa laittaa vähän reilummin suolaa. Hyla-maitohan on makeaa ja varsinkaan piirakoihin ei mielestäni vähänkään makea puuro käy. Tein puuroa 1,5 litraa (maitoa 1,5 l).

Puuron jäähtyessä valmistin kuoritaikinan: 3 dl vettä, 2 dl vehnäjauhoja, 6 dl ruisjauhoja, 2 rkl öljyä ja 1 tl suolaa, nämä ainekset vain vaivataan yhteen ilman sen ihmeempää kikkailua. Taikinasta muotoillaan tanko, josta leikataan sopivia palasia. Palaset taputellaan kiekoiksi ja pistetään muovin alle kasoihin odottamaan kaulitsemista. Muovi estää taikinaa kuivumasta. Leipoessa saa käyttää todella paljon ruisjauhoa, taikina on todella tarttuvaista. Kasatessa kiekkoja ja myöhemmin valmiita kuoria kannattaa väliin heittää runsaasti jauhoja. Sitten vain kaulitsemaan sopivia soikeita ja ohuita kuoria. Kokeilimme perinteisen puikulan lisäksi kuorien prässäystä myös pastakoneella, mutta en kokenut sitä erityisen käteväksi. Pastakoneella tulee kyllä helposti todella ohuita kuoria, mutta samalla myös liian suuria (eli olisi pitänyt käyttää vähemmän taikinaa). Perinteisen pulikan käytössä on parempi tunnelma ja käsillä tekemisen meininki.


Sitten rypyttämään! N. reilu ruokalusikallinen puuroa kuorelle ja rypyttämään. Tyyli on vapaa! Paistoin piirakoita kiertoilmauunilla 250 asteessa n. 15 minuuttia. Valmiit piirakat sivelin ihan ehtalla voilla ja laitoin leivinpaperin ja keittiöliinan alle hetkeksi pehmenemään. Hyvin onnistuneita piirakoita tuli! Parahaimpiinkin kaupan piirakoihin käytetään selvästikin liikaa vehnää, koska ovat niin vaaleita itse tehtyihin verrattuna.


Karjalanpiirakat tuntevat kaikki, muuta karjalaisia leivonnaisia on paljon muitakin. On pyöröjä, vatruskoita, sultsinoita ja kokkosia vain muutamia mainitakseni. Joten kokeilut jatkuvat varmasti tukevaisuudessa.

2 Comments:

At 4:05 ip., Blogger Aurinko said...

herkullisen näköisiä ! nam

 
At 9:39 ip., Blogger Unknown said...

onneksi olkoon! olet kunnon perinteiden vaalija.

karjalanpiirakat ovat tosi ihania.
Anoppini aikoinaan teki kokkosia, pyöröjä sun muita karjalaisia herkkuja, nam.

hyvää jatkoa leipomistouhuillesi!

t. maria

 

Lähetä kommentti

<< Home