Karjalanpiirakoita, ihan itse!

Vaikka minulta löytyykin karjalaisia sukujuuria ja vaikka nykyisessä työssänikin askartelen karjalaisen kansankulttuurin parissa, en ollut vielä kertaakaan leiponut karjalanpiirakoita ihan itse. Ihan itse tarkoittaa tässä tapauksessa ilman äitini tai mummoni seuraa.
Täytyy näin heti alkuun todeta, että piirakoiden leipominen oli odotettua helpompaa. Ohje, jota käytin tällä kertaa löytyi Martoilta. Piirakkapulikan ostin Harjavallasta markkinoilta, se maksoi kokonaista kolme euroa!
Ensin valmistin riisipuuron ja laitoin sen jäähtymään. Puuron voi keittää paketin kyljessä olevan ohjeen mukaan, siihen en ainakaan minä tiedä mitään erityisiä niksejä. Sen olen kuitenkin huomannut, että jos käyttää kuten minä Hyla-maitoa kannattaa laittaa vähän reilummin suolaa. Hyla-maitohan on makeaa ja varsinkaan piirakoihin ei mielestäni vähänkään makea puuro käy. Tein puuroa 1,5 litraa (maitoa 1,5 l).
Sitten rypyttämään! N. reilu ruokalusikallinen puuroa kuorelle ja rypyttämään. Tyyli on vapaa! Paistoin piirakoita kiertoilmauunilla 250 asteessa n. 15 minuuttia. Valmiit piirakat sivelin ihan ehtalla voilla ja laitoin leivinpaperin ja keittiöliinan alle hetkeksi pehmenemään. Hyvin onnistuneita piirakoita tuli! Parahaimpiinkin kaupan piirakoihin käytetään selvästikin liikaa vehnää, koska ovat niin vaaleita itse tehtyihin verrattuna.
Karjalanpiirakat tuntevat kaikki, muuta karjalaisia leivonnaisia on paljon muitakin. On pyöröjä, vatruskoita, sultsinoita ja kokkosia vain muutamia mainitakseni. Joten kokeilut jatkuvat varmasti tukevaisuudessa.
2 Comments:
herkullisen näköisiä ! nam
onneksi olkoon! olet kunnon perinteiden vaalija.
karjalanpiirakat ovat tosi ihania.
Anoppini aikoinaan teki kokkosia, pyöröjä sun muita karjalaisia herkkuja, nam.
hyvää jatkoa leipomistouhuillesi!
t. maria
Lähetä kommentti
<< Home